02 prosince 2012

Kolik investujeme do svého zdraví?

Napadlo vás někdy, jak je to s cenou vlastního zdraví? 
Já si kolikrát říkám, že většina lidí ve stávající společnosti bere své zdraví jako určitou samozřejmost, které není potřeba věnovat větší pozornost. Prostě dokud mě nic nebolí, jsem zdráv. Až něco začne bolet, zajdu k lékaři a on mi na to něco předepíše.
Bohužel podle toho vypadají i důsledky tohoto zjednodušeného pohledu na věc a tak máme téměř milion diabetiků (tedy těch evidovaných, vedle nichž jsou další statisíce těch, co o tom ještě neví), jsme první na světě v rakovině tlustého střeva a letos nově i ledvin, každý 3. z nás je diagnostikován s nějakým karcinomem, obezita narostla do hrozivých 57% a je značně rozšířená i u dětí.
Tak bychom mohli pokračovat a zjistíme, že čím více peněz se věnuje na tzv. zdravotnictví, tím více lidí je nemocných a přibývají nové diagnózy, zahrnované do tzv. civilizačních onemocnění. Velmi kvalifikovaně o tom mluví a píše kolega MUDr. Jan Hnízdil nebo MUDr. Tomáš Lebenhart. Oba tito lékaři poukazují na přímou vazbu zdravotního stavu našeho organismu ve vztahu k psychice.
A to je to, na chci dnes upozornit. Většina lidí si tento závažný fakt málo nebo vůbec neuvědomuje. A přitom je to věc známá tisíce let. Základem k udržení zdraví je vnitřní rovnováha. A to jak ta fyziognomická tak i ta psychická.
Jak to ale udělat? Jak zjistit, že moje rovnováha není v rovnováze a že tím pádem můj organismus je vlastně nemocný, i když mě nic nebolí. Tady zcela jasně napadám vlastní zodpovědnost každého jednotlivce jak ke svému organismu přistupuje.
Zkusme si například představit, že se svým autem nepojedu do servisu několik let. To by každý řekl, že jsem se asi zbláznil. Auto přece potřebuje alespoň vyměnit olej, filtry a zkontrolovat čepy či ložiska...No jasně, protože by prostě přestalo fungovat. A jak je to s lidským tělem? Ve vztahu k servisu stejně - prostě za čas přestane fungovat. Jediný rozdíl - a to je trochu kámen úrazu - je to, že lidské tělo má daleko větší samoservisní schopnosti, tedy prostřednictvím samoozdravných procesů vydrží déle, než dojde k infarktu, mozkové příhodě či trombóze. Přitom ale v průběhu těch let se negativa v organismu ukládají, sčítají a způsobují prostředí vhodné pro vznik nemocí. Je známo, že např. rakovina je kyselou nemocí č.1. Tedy pokud jsme trvale překyselení, budujeme si jasnou predikci pro vznik rakoviny.
To podstatné, co chci v tomto blogu vyzdvihnout, je nutnost diagnostiky. Tedy přesněji řečeno PREVENTIVNÍ DIAGNOSTIKY. Abych totiž věděl zda můj organismus má či nemá vnitřní rovnováhu, musím to pravidelně kontrolovat. Stejně jako auto. A pochopitelně pokud bych měl postavit tyto dvě věci vedle sebe v měřítku hodnot, pak bych jistě měl kontrolovat svůj zdravotní stav daleko častěji.
Mnozí zde namítnou, že chodí na pravidelné zdravotní prohlídky. Jistě tomu tak v řadě případů je. Otázka však zní, co se na takové zdravotní prohlídce u lékaře dozvím. Že mám v pořádku tlak (nebo nemám), z chemické analýzy krve a moči vychází hodnoty v normě, takže jsem vlastně zdráv.
Je toto odpověď na otázku jak je to s mou vnitřní rovnováhou? I tou psychickou? Ptá se vás váš lékař co vás v životě trápí a jak to působí na vaši psychiku?
Je tokové šálení sebe sama - na prohlídky chodím, udělal jsem tedy pro své zdraví vše. Bohužel se to často za pár let projevuje opačně, tedy že nemoci přicházejí a zdraví se vytrácí.
podívejme se na tabulku, která říká kolik peněz na podporu svého zdraví věnujeme:
STATISTIKA VÝDAJŮ DOMÁCNOSTÍ V ČR
Bohužel to není plně vypovídající, protože v té směšné částce budou zahrnuty především chemické léky, které si v průběhu roku kupujeme za vlastní peníze v lékárnách jako první pomoc proti bolestem a také v tom jsou zahrnuty poplatky u lékaře a v lékárně.
A jaký z toho plyne ZÁVĚR?
Měli bychom si uvědomit, že existuje přímá souvislost mezi vlastní iniciativou v oblasti PREVENTIVNÍ DIAGNOSTIKY a vnitřní rovnováhou, tedy trvalým zdravím.
Vyhledejte tedy kvalitní diagnostické centrum, dnes to bude pravděpodobně privátní zařízení, a nechte si zjistit co se uvnitř vašeho těla děje. A dělejte to pravidelně. Těch pár korun, které za diagnostiku vydáte, se Vám rozhodně vyplatí.

Miroslav Matucha
Balance Clinic Pardubice




Žádné komentáře:

Okomentovat