12 července 2014

Peníze-2

Víte o tom, že:
·         Vaše smlouva s bankou, ve které máte svůj běžný účet, je postavena tak, že vy jste věřitel a banka je vaším dlužníkem?
·         Banka jako váš dlužník si může s vašimi penězi dělat, co chce?
·         Banka s vašimi penězi podniká?
·         Banka pravděpodobně tím pádem vaše peníze v bance vůbec nemá?
·         Tištěných bankovek je všeho všudy maximálně 5% celkového objemu měny?
·         Fond pojištění vkladů, který je nástrojem státní garance vašich peněz v bankách uložených, disponuje velmi směšnou částkou? (Fond pojištění vkladů se už na konci roku 2013 začal připravovat na výplatu klientů Metropolitního spořitelního družstva, kde měli střadatelé uloženy pojištěné vklady v hodnotě přes 12 miliard korun. Před zahájením této výplaty měl Fond pojištění vkladů k dispozici celkem 28,6 miliard korun.)
·       Pravidelné intervence ČNB za účelem udržení kurzu Koruny vůči EURu připravují vkladatele, kteří mají uloženy v bankách České koruny, o miliony korun?
·       O další peníze vás vaše banka připravuje pravidelně prostřednictvím poplatků?
·       V EU existuje schválený zákon, který vás jako věřitele staví v případě krachu banky do role jejího záchrance? Tedy že vaše peníze budou použity na její záchranu?
·     V roce 2013 byly na Kypru ze dne na den uzavřeny všechny banky a po dobu 14 dnů nikdo nemohl ke svým penězům? A po celý další rok si mohli lidé ze svých účtů vybírat jen velmi omezené množství peněz?

·        Částečný run na banky proběhl nedávno v Bulharsku? (Banky přicházejí o miliardy korun:  Hlavním cílem útoků se na konci minulého týdne stala třetí největší bulharská banka First Investment Bank. V předešlém týdnu útoky postihly bankovní čtyřku Corporate Commercial Bank, nad níž potom centrální banka převzala kontrolu a dočasně ji uzavřela. Klienti First Investment Bank podle agentury Reuters v pátek vybrali ze svých účtů 800 milionů leva (přes 11 miliard korun). 

·         Existuje jednoduché řešení, jak se těmto rizikům vyhnout?

TÝKÁ SE TO I VÁS?

Autor: Miroslav Matucha
mirekmatucha@gmail.com
tel.: 774 517 102


Žádné komentáře:

Okomentovat