03 února 2014

Vážení klienti 2. Pilíře důchodové reformy.

Vážení klienti 2. pilíře důchodové reformy.

Nevěšte hlavy, i když i když Vaše investice do tohoto finančního produktu není z nejlepších.
Vaše pozice je opravdu špatná.
Možná víc, než si myslíte.
Jak uvádí nejnovější analýza – průměrný loňský výnos penzijních fondů je 1,8%, což nepokryje ani inflaci, se kterou letos počítá ČNB… (Inflační cíl ČNB je 2%)
To je ovšem oficiální pohled naší celulární banky, potažmo Českého statistického úřadu, který je pověřen tvorbou tzv. spotřebního koše (http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/spotrebni_kos_2013/$File/spot_kos2013.pdf)
Když si sami prohlédnete z čeho a s jakým váhovým poměrem je tento dokument tvořen, po krátké úvaze zjistíte, že je to celé tak trochu mimo mísu.
Většina domácností totiž vydává až 80% svých příjmů pouze na 3 položky: bydlení, energie a jídlo. A když si dáte tu práci a propočítáte si nárůst cen u těchto položek za minulou dekádu, zjistíte, že pro vás je skutečná inflace několikanásobně vyšší.

Takže ještě jednou si vypůjčím titulek. Nevěšte hlavy. Nejste v tom totiž sami J
I ti, kteří své peníze investují do jiných produktů, prodělávají.
To však je jen slabá náplast na váš prodělek.
Lepší by bylo najít možnost, jak z toho ven.

Aby však strašení nebylo málo, inflace není tím jediným žroutem vašich peněz. Jak si mnozí všimli, koncem loňského roku provedla ČNB intervenci proti posilující koruně, což mj. reprezentuje nemalé oslabení potenciálního výnosu investovaných prostředků v korunové měně. Odborníci tento krok vyčíslili na ztrátu ve výši 5%.
Kdo si tedy koupil ještě vpředvečer této intervence státní dluhopisy, může se rozloučit se ziskem. Otázka nyní je taková zda se něco podobného bude opakovat? A pokud ano, tak jak často? A o kolik tedy budou celkem moje investice osekány?

A aby nezůstalo jen u domácích strašáků, máme tu i globální krizové scénáře.
Ještě nedávno jsem se domníval, že informace o tom, že dnes již žádná světová měna (papírové či plastové bankovky, nově stále více pouze virtuální měna) není kryta zlatem, jako tomu bývalo dříve, je všeobecně známa. Jaké bylo mé překvapení, kdy jsem minulý týden zaslechl na ČR1 radiožurnálu od renomované redaktorky informaci v pořadu o Bitcoinech, jak že to je s touto novou kryptoměnou z hlediska jejího krytí, když „jak známo, současné peníze jsou kryty zlatem“. A to už je bratru 43 let co tomu tak není.

Takže nejen, že bankovky nejsou kryty zlatem, ale jejich podkladové aktivum nyní tvoří dluhy. Na jedné z nich (USD) je to jasně napsáno. Mimo jiné na dolaru také do jisté doby bylo napsáno IN GOLD WE TRUST (věříme ve zlato). To se změnilo po zrušení tzv. zlatého standardu na IN GOD WE TRUST (věříme v boha). Co všechno změnilo vynechání jednoho písmenka… Dnes tento dolar ztratil 98% své kupní síly a ostatní měny na tom nejsou o mnoho lépe. A vzhledem k tomu v jakých objemech se tisknou nové bankovky, samozřejmě stále ničím nepodložené, je nasnadě, že dluhy rostou geometrickou řadou a důsledek toho na sebe nenechá dlouho čekat.

Jestliže v titulku oslovuji ty, kteří vstoupili do 2.pilíře, tak tedy pro vás:
-      jediná možnost, jak kompenzovat vaše ztráty z prodělečného investování a současně se ochránit před riziky výše uvedenými, je převést část vašeho finančního majetku do hmotných statků s vnitřní hodnotou
-      optimální se v této chvíli jeví investiční zlato, které si po tisíciletí uchovává svou kupní sílu a to bez ohledu na tzv. burzovní cenu
-      vzhledem k potenciálnímu využití zlata jako platidla (to jsou a vždy byly skutečné peníze) se doporučuje nakupovat malé slitky (likvidita, dostupnost pro každého, vždy mi část zbývá…)

-      nakupujte bez poplatků, s okamžitým dodáním a s jistotou likvidity, s kvalitním firemním servisem

Přeji zdravé přežití.


Žádné komentáře:

Okomentovat