10 října 2015

SÍLA DARU

SÍLA DARU

Že má dar své kouzlo a svou sílu, o tom, myslím, nikdo nepochybuje. Dnes bych si dovolil na toto téma takovou hlubší úvahu.
Ta síla daru má několik tváří či, chcete-li, několik úrovní.

1.      DAR – Dar nebo dárek, to zná každý. Každý někdy dárek dostal nebo někomu dal. Typicky o vánocích, narozeninách či jmeninách. Jsou i další příležitosti – dovršení dospělosti, maturita, promoce, svatba a řada dalších. Dáváme dárky z lásky nebo proto, že se to sluší. Když jdeme na návštěvu, neseme pro paní domu květiny nebo bonboniéru… principem této úrovně je udělat někomu radost, případně naplnit povinnost etikety nebo dostát očekávanému. Takže tento první level je jaksi běžnou věcí, nad kterou se příliš nezamýšlíme, možná jen v rovině „CO to má být?“.

2.      VYVÁŽENOST PROTIKLADŮ – Tato druhá, vyšší úroveň, už vyžaduje trochu zamyšlení. Jde totiž o to, že ve vesmíru je vše vyvážené, každá akce má svou reakci, vše je propojeno. Pak tedy platí, že chci-li něco od někoho dostat, nejprve musím dát. A bohužel – nefunguje to opačně. Jako že by si někdo řekl: znám ten princip vyváženosti, ale teď budu pár let přijímat a pak to všechno vrátím. Prostě to tak ve vesmíru nefunguje. Vesmír jedná okamžitě – daroval jsi a vzápětí dostáváš. Přijal jsi – vytvořil jsi dluh, který je třeba ihned vyvážit. Zářným příkladem je bezpodmínečná láska. Ta se neptá kdy, v jaké formě a v jakém množství mi bude navrácena. Prostě zcela jednostranně plyne od jednoho člověka ke druhému a její návratnost může být mnohdy poněkud klikatá. Dávat znamená tvořit.

3.      DEJ ČLOVĚKU RYBU A NASYTÍŠ JEJ NA JEDEN DEN. Dej člověku rybářskou síť a nasytíš jej na celý život. To je princip nejvyšší úrovně daru (tedy alespoň podle mne, který není žádným filosofem a ani si není jist, zda již dosáhl Sokratovského „vím, že nic nevím“).  Z tohoto úhlu pohledu se může jevit auto jako dárek otce synovi k jeho osmnáctinám jako danajský dar. Ale také nemusí. Pokud to auto bude synovi sloužit jako nástroj pro jeho práci (studentská brigáda), je to v pořádku. Rybářská síť může mít mnoho podob. Může to být balík akcií, nebo továrna. Může to být mlýnek na obilí, který bude počátkem nové pekárny zdravého chleba. Úžasným dárkem této úrovně pak může být například karta, opravňující ke vstupu do VIP klubu.  A pod tím VIP lubem si lze představit řadu věcí. Může to být školné na Harvardu nebo myslivecké sdružení. Může to být půl hektaru lesa. Nebo kartička do zajímavého MLM. Jde o to, aby tento druh daru přinášel trvalou radost.

Krásný každý den a dávejte s radostí a smysluplně!

Miroslav Matucha, říjen 2015

Žádné komentáře:

Okomentovat