24 srpna 2023

 

Jakou největší chybu dělá ministerstvo zdravotnictví

 

Začneme statistikou.

Nejvíce peněz do zdravotnictví nejde ze státního rozpočtu, ale z veřejného zdravotního pojištění. Do něj plynou peníze od zaměstnanců, zaměstnavatelů a podnikatelů a ze státního rozpočtu každý měsíc peníze za takzvané státní pojištěnce, tedy důchodce, děti nebo nezaměstnané, kterých je asi 5,9 milionu. Náklady na jejich léčbu ale vybrané peníze přesahují, dotují se z plateb zaměstnanců, zaměstnavatelů nebo OSVČ.

Celkově se příjmy veřejného zdravotního pojištění odhadují pro rok 2022 na

420,6 miliardy korun a pro rok 2023 jsou to 432,7 miliardy.

K tomu je třeba připočítat cca 6 miliard Kč dotací z EU.

To jsou samozřejmě nemalé peníze, které protečou celým zdravotnickým systémem, jenž se skládá z většiny ze mzdových nákladů lékařů a personálu, materiálních nákladů na zdravotnický materiál a na léky a zdravotnické přístroje a zřízení.

Jak vidíme ze statistik, platí pravidlo, že čím více peněz teče do zdravotnictví, tím více nemocných pacientů máme.


 

Tady já vidím právě tu zásadní chybu v koncepci státního zdravotnictví. Podle mého názoru by stát, tedy MZ mělo věnovat nemalé množství peněz především do informačních kampaní o prevenci.

 

Je totiž známo, že lidský organismus má nemalou schopnost sám se uzdravovat, respektive udržovat si zdraví tak, abychom neonemocněli. Tato schopnost, i když se týká všech lidí na Zemi, však má své limity. To se právě nyní ukazuje ve své nahotě, když počet onemocnění stále roste. Ten limit spočívá v tom, že lidé si neuvědomují souvislost se svým způsobem života a jeho dopadem na lidské zdraví.

Primárně se jedná o nekvalitní stravu. Jak kdysi jedna lékařka říkala: „Jste to, co jíte.“    Je to o něco složitější, přesnější rčení by znělo: „Jste to, co váš metabolismus vpustí do organismu“. Vnímáte ten drobný rozdíl? Mohu totiž po letech bezbřehého všehožroutství dospět do okamžiku, kdy začnu jíst kvalitně, ale to už může být pozdě. Stav střev, která rozhodují o tom, jaké živiny do těla přijdou, je natolik tristní, že sice třeba tloustnete ale organismus je podvyživený. Má to řadu souvislostí, které by právě měly být předmětem celostátní kampaně na pomoc lidem v oblasti prevence.

Lidé by se tak měli dozvědět například to, co už před 2400 lety prohlásil Hippokrates: „Ze všech složenin našich tělesných sil se kyseliny projevují jako ty nejškodlivější“.

Ve stejném duchu projevil výsledek svých vědeckých zkoumání Dr. Otto Warburg, jenž v roce 1931 získal Nobelovu cenu za zdravotnictví: „Rakovina je kyselou nemocí č.1“

Bohužel dalším obrovským problémem je bezmezná důvěra v lékaře a zdravotnický systém.

Není účelem tohoto článku medicínu nějak dehonestovat. Naopak. Věřím, že lékaři dělají, co mohou a co umí, nicméně sám zdravotní systém tak, jak je nastaven, podléhá politickým a ekonomickým tlakům a díky tomu nepřináší pacientům 100% pomoc. Jak se ukazuje, optimální kombinací toho, jak uchovat své zdraví, je v první řadě postarat se sám o to, co zdraví ovlivňuje a podle toho se řídit celý život a teprve v druhém kroku svěřit své zdravotní potíže lékařům.

Nejdůležitějším slovem ve vztahu člověk-zdraví je tedy beze sporu slovo PREVENCE.

Pokud pochopíme, že je v silách každého člověka žít tak, že se nás žádná nemoc nedotkne, pak jsme vyhráli sami nad sebou. Není to samozřejmě tak jednoduché, jak se to řekne či napíše. Nicméně už jen to vědomí, že to lze, nás může posunout výše.

Jak už bylo popsáno výše o kyselinách v našem těle, tak stejné platí i o dalších jedech a všech patogenních látkách, které v důsledku nesprávného způsobu života do našich organismů pronikají. A vězte, že to jsou stovky položek. Stačí je však pojmenovat a ukázat na ně a pak už je velice jednoduché tyto škodlivé prvky z našeho života vyloučit a nahradit je zdravými, přírodními látkami.

V kontextu s výše uvedenými ekonomickými ukazateli o našem zdravotnictví si myslím, že relativně malá investice do informovanosti obyvatelstva by mohla snížit celkový rozpočet minimálně o polovinu. K tomu by ovšem musela být politická vůle.

V Pardubicích srpen 2023       ©KangenCZ s.r.o., Pardubice


Žádné komentáře:

Okomentovat