06 ledna 2024

 

RAKOVINA TLUSTÉHO STŘEVA A MOŽNOSTI JEJÍ

PREVENCE A LÉČBY S POMOCÍ PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ

 

Vývoj civilizace s sebou nese obrovský stres pro lidské zdraví. Naprosto špatné složeni naší stravy s převahou tučného a masitého jídla, nedostatek pohybu, životní prostředí znečištěné cizorodými látkami, které se mohou dostávat do potravního řetězce, extrémní psychické vytížení řady z nás, absence kvalitního ovoce a zeleniny, kouření, přetížení organismu řadou klasických chemických léků a k tomu nedostatek času a neschopnost věnovat vyšší pozornost vlastnímu zdraví – to vše vede k výraznému nárůstu nádorových onemocnění v populaci.

Civilizace s sebou přináší dva zásadní druhy stresu. Je to stres oxidační, při němž je organismus zaplavován velkým množstvím volných kyslíkových radikálů a není schopen je dostatečně rychle likvidovat, a dále stres z chronického překyselení organismu, způsobený absencí kvalitní zeleniny, ovoce a zásaditých látek (minerálů, které tělo neumí samo vyrobit) v našem jídelníčku.

Vše funguje na principu propojených nádob a zhoršení na jedné straně vede k zhoršeni na straně druhé. Oxidační stres i stres z chronického překyselení jsou pro organismus rizikem a jsou spojeny s možností rozvoje nádorového onemocněni. Volné kyslíkové radikály i kyselé prostředí negativně zasahují do činnosti buněk. V konečnem důsledku buňka ztratí schopnost sebekontroly a sebezničení, stane se nesmrtelnou a začne se nekontrolovaně dělit. Tak vzniká rakovina.

V případě nádorů tlustého střeva navíc ještě nastupuje chemicky stres buněk sliznice tlustého střeva. Ten je způsoben přílivem rakovinotvorných látek přímo k buňkám tlustého střeva (tzv. kancerogenů).

Tyto látky vznikají jednak vně organismu (při nevhodné tepelné úpravě potravin – smaženi a grilovaní) a také uvnitř tlustého střeva (rozkladem žlučových kyselin vlivem převahy hnilobných bakterii). Tyto hnilobné bakterie jsou přemnoženy zvláště při nadměrné konzumaci masitých jídel a nedostatku zeleniny a ovoce v jídelníčku.

Je nutné si uvědomit, že přírodní cestou a úpravou stávajícího jídelníčku jsme schopni snížit riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva o 20–40 % a také riziko rakoviny obecně!!!

V západních zemích bývá rakovinou tlustého střeva postiženo v průměru 50 osob ze 100.000, v Indii pouze 5 ze 100.000. Tento velký rozdíl je způsoben především jiným složením stravy, v niž je dominantní kurkuma, sója a piti většího množství zeleného čaje.

Na následujících řádcích probereme jednotlivé produkty řady LR, které můžeme využit nejen k léčbě, ale také k prevenci rakoviny tlustého střeva.

Mind Master

Tento produkt má jedinečné schopnosti a jeho složení je unikátní. Obsahuje například resveratrol, což je molekula s výrazným protinádorovým účinkem. Jeho zdrojem je v Mind Master hroznová šťáva (z červeného vina) a extrakt z kořene křídlatky japonské /Polygonum cuspidatum/, který je na resveratrol obzvláště bohatý.

Resveratrol je látka produkovaná rostlinami jako obrana před stresem (plíseň, záření atp.), která je chrání před škůdci. Má výrazný protimikrobiální a protiinfekční účinek a jeho nejsilnější stránkou je jeho přímý protinádorový vliv. Nutí nádorové buňky k tzv. programované smrti – snižuje jejich děleni a zabraňuje vrůstání cév do nádoru. Nádor pak nemá výživu a jeho buňky hynou. Resveratrol má také výrazně antioxidační schopnosti. Navíc blokuje účinek ženských pohlavních hormonů (tzv. estrogenů), které mohou u mužů i žen podněcovat růst a množeni buněk některých nádorů. Jde především o nádory tlustého střeva, nádory dělohy i prsů u žen a nádory prostaty u mužů.

Další účinnou látkou, kterou Mind Master obsahuje, je extrakt ze zeleného čaje. Zelený čaj je bohatým zdrojem flavonoidů (starší název P vitamin) a z nich pak zvláště tzv. flavonolů (katechinů). Tyto mají také velmi výrazný protinádorový účinek s podobnými obecnými mechanismy jako resveratrol. Třetím protinádorovou sloučeninou produktu Mind Master je zelené barvivo chlorofyl. Také on má silné protinádorové a antioxidační účinky, a navíc je bohatým zdrojem hořčíku. Asi 36 % Aloe Vera v Mind Master zvyšuje dostupnost všech zde přítomných prospěšných látek, obzvláště vitaminu E. Mind Master dále obsahuje vitaminy, cholin, koenzym Q10, železo, L. Karnitin a selen, přičemž všechny tyto látky představuji výraznou antioxidační a protinádorovou ochranu organismu.

Dávkováni produktu: 80 ml/den. U výše vyjmenovaných nádorů jej vždy kombinujeme s Aloe Vera Drink Ing gelem.

ODBORNÁ INFOLINKA LÉKAŘŮ

Aloe Vera Drink Ing Gel

V případě diagnózy, již se v tomto článku zabýváme, by neměl Aloe Vera gel v žádném případě chybět. Čistý gel z Aloe totiž obsahuje řadu významných látek. Z nich nejdůležitější skupinu tvoři tzv. acemanany (mucinosní polysacharidy-zkratka MPS). Jedná se o složité molekuly cukrů, které mají výrazný imunostimulačni a antioxidační účinek. Děli se do 4 skupin, podle délky molekuly. Stimulací buněk imunitního systému mohou být nádorové buňky rozpoznány a zlikvidovaný. Kvalita dostupných Aloe Vera gelů je daná především množstvím těchto MPS v produktu. To je ovlivněno způsobem pěstovaní Aloe (v LR bez chemických postřiků), časovaní sklizně (v LR starší dvou let), správnou délkou a šířkou listů (v LR ruční sklizeň) a způsobem výroby gelu (v LR bez ředěni, s citlivým způsob transportu a konzervace).

Aloe Vera Drink Ing gel u těchto pacientů nebo při prevenci vždy kombinujme s Mind Master.

Dávkováni: prevence: 1 ml/kg váhy/den rozděleně ve 2–3 dávkách.

U pacientů po operaci nádorů, po léčbě nádorů nebo s nádorem v těle dávkujeme přechodně až 2ml/kg/den. Aloe Vera Drink Ing gel nepodáváme den před chemoterapii a v den chemoterapie.

Aloe Vera gel v kombinaci s Mind Master zlepšuji toleranci pacientů k chemoterapii a radioterapii a snižuji jejich nežádoucí účinky (průjmy, vypadávaní vlasů, infekční komplikace atp.).

 

Vita Aktiv

Je účinný koncentrát z 21 druhů ovoce a zeleniny (červené vino, jablko, višeň, bezinky, černý rybíz, šipky, jahody, ostružiny, karotka, trnka, borůvka, agonie, švestka, červeny rybíz, rakytník řešetlákový, citron, broskev, meruňky, maliny, malino-ostružiník, rajská jablka).

V případě nádorových onemocněni nejde ani tolik o vitaminy v tomto přípravku obsažené, ale o skupinu látek se souhrnným označením polyfenoly, mezi které patři již zmíněné flavonoly. Výraznou skupinou flavonoidů jsou i rostlinná barviva (antokyany), které jsou v maximální koncentraci přítomny v tmavém bobulovitém ovoci. Mají antioxidační schopnosti a přímý protinádorový účinek, podobně jako resveratrol či zelený čaj. Ovoce a zelenina obsažené ve Vita Aktivu jsou pěstovaný na kvalitních půdách, bez použiti umělých hnojiv a pesticidů (tzv. bio produkce), proto je v nich obsah prospěšných látek maximální, vyšší než v ovoci a zelenině nakupované v marketech.

Na řadu výše zmíněných látek již existuji seriózní vědecké studie a experimenty, které jednoznačně prokazuji výskyt protinádorových molekul v ovoci a zelenině. Patři mezi ně mimo jiné proslula laboratoř molekulární biologie nemocnice Saint-Justine v Montrealu.

Dávkováni: Vita Aktiv užíváme v dávce 5ml/den, ale u vysoce rizikových pacientů (po operaci nádorů, vysoké riziko vzniku nádorového onemocněni) tuto dávku zdvojnásobujeme, tedy 10 ml/den.

Produkt mohou užívat děti od tři let, přičemž jedinou kontraindikaci, na niž je nutné dávat pozor, je alergie na některý druh ovoce či zeleniny v produktu obsaženém.

Pro obsah lykopenu z rajčat (barviva ze skupiny karotenoidů) Vita Aktiv vždy zařazujeme u nádorů prostaty. Tento produkt velmi dobře potlačuje nežádoucí účinky chemoterapie, zvláště na střevní aparát (průjmy, nevolnosti).

Reiši Plus

Jedna se o unikátní kombinaci sušené houby Reiši a extraktu z ní. Navíc je obohacena o vitamin C, který zvyšuje účinnost v ni obsažených látek. Jedna kapsle Reiši plus obsahuje 240 mg extraktu z houby, 100 mg prášku z houby a 60 mg vitaminu C. Toto složeni je nutné znát. Extrakt v sobě má až 20 x vice účinných látek (tzv. beta. glykanů a heteroglykanů) než biomasa. Biomasa však obsahuje všechny účinné látky z houby, kdežto u extraktu dochází k tzv. posunu (některé účinné látky jsou zde v minimální nebo nulové koncentraci). Proto se jako optimální jeví pravě kombinace obojího. Za protinádorový účinek teto dřevokazné parazitické houby (česky název Lesklokorka leskla) stojí především molekuly cukrů, které se nazývají beta-glykany (obsahuji-li jine cukry než jen glukosu, pak se nazývají heteroglykany). Ty mají výrazný imunostimulačni účinek, který je velmi podobny acemananům z Aloe Vera. Stimuluji tzv. makrofágy, které rozpoznávají cizorodé časti v těle (tedy i nádorové buňky) a „požírají je“. Mezi další látky v Reiši patři tzv. triterpenoidy

(Reiši jich obsahuje vůbec nejvíce) a organické sloučeny germania s výrazným antioxidačním a protinádorovým působením (žádná jiná houba neobsahuje takové množství germania jako Reiši!) Z výše uvedeného je výsadní postaveni Lesklokorka mezi léčivými houbami patrné.

Reiši si „ponecháváme v záloze“ pro vysoce rizikové pacienty. Tedy pro pacienty s vysokým rizikem vzniku nádorů tlustého střeva (viz dále), nebo pro pacienty s nádorem v těle.

Dávkováni: řídi se množstvím extraktu v tobolce. U skutečně závažných stavů jde o dávku až 2 g extraktu/den, což odpovídá až 8–9 tobolkám/den. Kombinujeme-li Reiši plus s Aloe Vera Drink Ing gelem, pak může být uvedena dávka nižší (4–6 tobolek).

Probiotic 12

Je účinné symbioticum, které obsahuje 12 druhů tzv. nehnilobných bakterii. Patři tam především bifidobakterie a laktobacily. Tyto tzv. prospěšné bakterie tlumí růst bakterii hnilobných a výrazným způsobem redukuji vznik rakovinotvorných látek přímo uvnitř tlustého střeva. Navíc stimuluji také imunitní systém ve střevní sliznici, což má samo o sobě významný protinádorový efekt. Probiotic 12 navíc obsahuje i tzv. fruktooligosacharidy, které představuji zdroj výživy pro tyto zdraví prospěšné bakterie. Pojem symbioticum znamená, že je přípravek kombinací probiotika (bakterie zdraví prospěšné) a prebiotika (výživa pro tyto bakterie). Kapsle jsou navíc chráněny proti účinku kyseliny solné v žaludku dvojím zapouzdřením.

Dávkováni: 1 kapsle/den. Produkt má smysl především v prevenci nádoru tlustého střeva.

Samozřejmou součásti každé přírodní prevence a také léčby nádorů by mělo byt provedení odkyseleni organismu pomoci Pro Balance… ale to je již námět na samostatný článek.

 

Autor:  MUDr. Pavel Hanzelka – v roce 1989 jsem ukončil studium na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde jsem vystudoval obor všeobecného lékařství. Posléze jsem úspěšně složil atestace že tři oborů – chirurgie (1993), interní lékařství (1995) a gastroenterologie + hematologie (1997 – nadstavbový obor vnitřního lékařství, zabývající se onemocněními zažívacího ustrojí a jater).

Žádné komentáře:

Okomentovat